Безплатна доставка за всички поръчки над 200 лв.

Екипировка и оборудване при лов на бекаси

През годините съм забелязъл, че екипировката (дрехи, обувки, яке, шапка) не трябва да бъде една и съща за всеки вид лов. Дрехите при едрия лов, особено когато се ловува чрез изчакване и издебване, са тежки, топли и неподходящи за ход, но пък те ви пазят през студените части на деня. При лововете при които има основно вървене, когато се претърсват големи участъци от гори и полета, дрехите трябва да бъдат леки, със здрава материя, непромокаеми, тъй като при интензивното ходене тялото отделя топлина. Ето защо трябва да имат мембрана, която да изхвърля потта навън. Това ще ви гарантира винаги сухо тяло и запазване на топлината при кратките спирания. Друго важно правило при избора на ловните дрехи е те да имат светлоотразителни елемент

През последните години много от производителите на дрехи защитават най-вече предната част на панталона и на якетата с материи, които ще ви гарантират предпазване от тръни, особено при лова на бекаси. Тази технология Кордура можете да видите в иновативните колекции на Trabaldo, La Nuova Regina, La Quinta Regina.

Елекът–раница също е важен компонент във вашето ловно оборудване тъй като ви осигурява мобилност и лекота

Оборудването на кучето е добре да се състои от жилетка, бийпър и GPS. Някои колеги не предпочитат жилетките, защото са шумни, но напоследък се предлагат такива, които не издават шум при преминаването на кучето през гъстите участъци. Какво е предимството когато кучето ловува с жилетка? Първо, виждате кучето от по-голяма дистанция и по-бързо. Двата цвята на жилетката ви дават представа накъде гледа кучето при загъстени участъци, а това е много важно за вашето позициониране при стрелба. Тук можете да разгледате нашите предложения за жилетки за кучета.

Може да се използват бийпъри и камбанки, за кучета които търсят на по-близка дистанция, от 50 до 250 м. Когато кучетата търсят на по-голяма дистанция и бекасът не е толкова концентриран е хубаво да се използват GPS устройства.

Това ви дава възможност да наблюдавате кучето на каква дистанция е, кой участък на гората претърсва и кога е на стойка.
Цевта на пушката трябва да е 61-66 см с по-отворени шокове – 3,4,5. Патроните е добре да са 7,8,9 номер тапа, 30-34 гр. В по-гъсти участъци може и дисперсант.

Тази екипировка и оборудване са необходими за провеждането на един приятен и успешен лов на горски бекас.

Автор: Иво Георгиев

Имате въпроси?

087 888 0759

Имате предложение или искате да ни пишете?

sales@lovenmagazin.bg