Безплатна доставка за всички поръчки над 200 лв.

Кои са най-добрите материи за ловно облекло

Кордура /Cordura

Тъканите Cordura са създадени да бъдат здрави - те са известни със своята изключителна издръжливост и дори се използват от армията на САЩ. Cordura е сбор от технологии за тъкани, използвани в широк набор от продукти, включително багаж, раници, панталони, якета, военно облекло, обувки и др. Тъканите Cordura са издръжливи и устойчиви на ожулвания, скъсвания и надрасквания. Платовете Cordura непрекъснато се развиват и се отличават с множество линии, стилове и композиции на материали.

Кевлар/ Kevlar

Кевларът е невероятно издръжлив и здрав материал, който се използва широко за защита срещу удар и проникване. Описван като пет пъти по-здрав от стоманата при еднакво тегло, в ловната индустрия се използва за подсилване на облеклата, за да осигури повишена устойчивост срещу износване и разкъсване от тръни.

Dyneema

Dyneema® е най-здравото влакно в света™ – а предимствата му са много - от безопасност и надеждност до издръжливост и ефективност. Това е влакно, което е 15 пъти по-здраво от стомана, но достатъчно леко, за да се носи по вода. Тези влакна могат да бъдат допълнително обработени, например чрез тъкане, плетене или свързване на Dyneema® с други материали (като памук или вълна), за да се създадат тъкани с изключителна здравина. Тези композитни материали формират основата на защитното облекло - от работното облекло до ловната екипировка, екипировката за мотоциклети и други.

Като алтернатива, Dyneema® се продава като завършен плат, Dyneema® Composite Fabric (DCF).

Софтшел/ Softshell

Softshell е конструкция, изтъкана от синтетични материали като полиестер, найлон и еластан. Иновативната структура и балансираният състав правят тъканта идеална за изработка на облекло за различни дейности на открито. Софтшелът често има усъвършенствана трислойна конструкция. Външният слой обикновено е водоотблъскващ и еластичен, средният действа като водоустойчива, ветроустойчива и дишаща мембрана, а вътрешният слой осигурява комфорт и изолация.

Schoeller

Платовете на бранда Schoeller® са известни с високото си ниво на издръжливост. Най-често използваните в ловното облекло са:

  • Schoeller®-keprotec: Тази екстремна защитна тъкан първоначално е разработена за мотоциклетни състезания. Арамидни влакна с висока устойчивост на разкъсване, подобни на Kevlar®, осигуряват висока издръжливост, както и температурна стабилност в комбинация с високо ниво на комфорт на облеклото.
  • Schoeller®-wb-formula: Лека дву- и трислойна конструкция с водо- и ветроустойчива, еластична и влаго-паропропусклива мембрана. WB-формулата осигурява защита от вятър и дъжд, като същевременно позволява на водните пари да излизат навън. Еластичната мембрана позволява разработването на еластични тъкани с най-високо ниво на комфорт при облеклото.
  • Schoeller®-wb-400: Класическият софтшел за целогодишно ползване. Две текстилни повърхности са свързани с високо дишащо покритие по специален процес. Покритието в средата осигурява допълнителна защита от вятър и вода.
  • Schoeller®-dryskin: Двойната тъканна конструкция, разработена специално за активни спортове, се състои от синтетични влакна отвън и функционални влакна отвътре за бърз пренос на влагата. Основните характеристики на плата са дишаемост, ветро- и водоустойчивост, постоянна еластичност, здравина и издръжливост, пренос на влага, бързо съхнене и високо ниво на комфорт.

Тъкан тип пчелна пита / Honeycomb weave fabric (The waffle weave)

Тъканта тип пчелна пита получава името си от приликата си с пчелна пита, характеризираща се с шестоъгълна решетъчна шарка, която добавя както визуална привлекателност, така и функционалност на материала. Неговата гъвкавост, разнообразие от текстури и функционални предимства са му създали ниша в индустрии, вариращи от мода до технически текстил. Предимствата на тази тъкан са:

  • Оптимална дишаемост: Триизмерната структура на тъканта от пчелна пита позволява отлична циркулация на въздуха, повишавайки комфорта както в дрехите.
  • Подобрена абсорбция: Клетките на тъканта създават допълнителна повърхност, повишавайки абсорбцията и бързото изсъхване.
  • Визуална привлекателност: Сложният модел на тъканта тип пчелна пита добавя нотка на елегантност и уникалност към всеки текстилен продукт.

Полиестер/ Polyester

Полиестерът е материал от синтетични или изкуствени влакна. Той има множество качества, много от които са уникални за тъканта. Поради тези предимства полиестерът става толкова популярен и все още се използва широко днес. Някои важни характеристики негови са:

  • Издръжливост: Полиестерните влакна са много по-здрави от другите естествени влакна. Той не се разкъсва или разтяга и може да издържи на ожулвания. Той е изключително устойчив на топлина, светлина и разграждане от ултравиолетова радиация. Лесно перящ се, бързосъхнещ и устойчив на плесен и повечето химикали, полиестерът често се използва при изработката на външно облекло и екипировка, като якета, палатки и раници и др.
  • Устойчив на влага: Полиестерът отблъсква влагата и ще отведе капчиците течност, вместо да ги попие като памук. Това предимство е друга характеристика, която го прави идеален за външно облекло и екипировка. Обърнете внимание, че тази характеристика прави тъканта по-малко дишаща, така че производителите на дрехи често смесват полиестер с дишащ материал, като памук.
  • Устойчив на намачкване: Полиестерът запазва формата си, без да е необходимо да се пере или глади толкова често, колкото памука или лена. Устойчивите на намачкване качества на полиестера му позволяват да запази формата си, позволявайки тъканта да се носи или използва по-дълго между пранетата.

Рипстоп/ Ripstop

Платът Ripstop се характеризира със смесване на подсилващи нишки в тъканта. Това създава модел, подобен на решетка. Нишките са направени от по-дебели и здрави влакна като найлон или полиестер.

Тъканта е силно устойчива на разкъсване. Ако все пак се получи разкъсване, подсилващите нишки помагат да се предотврати разпространението му извън решетката. Тази уникална функция осигурява повишена издръжливост и дълголетие.

Други предимства на плата са неговата лекота, устойчивост на цветовете, дишаемост и бързо съхнене.

Спандекс/ Spandex

Спандексът е синтетична тъкан, която е ценена заради своята еластичност. Тази тъкан може да разтегне до 5-8 пъти нормалния си размер и обикновено се използва в прилепналите облекла. В повечето случаи чистият спандекс не се използва в облеклата, а вместо това малки количества от тази тъкан се вплитат в други синтетични, полусинтетични или органични влакна. Термините спандекс, ликра и еластан са синоними.

Найлон/ Nylon

Разработен в лаборатория, найлонът е здрава материя, която може да издържи на триене, химикали и вода. Някои от отличителните характеристики на найлоновата тъкан включват: издръжливост, устойчивост на абразия, лекота, устойчивост на влага, лесна за поддържане.

Имате въпроси?

087 888 0759

Имате предложение или искате да ни пишете?

sales@lovenmagazin.bg