Безплатна доставка за всички поръчки над 200 лв.

Какво трябва да знаете за защитните жилетки за ловни кучета

Жилетката за ловни кучета е защитно средство срещу нападения от диви свине. Тя е като вид дреха, изработена от материал, устойчив на разкъсване и пробиване (въпреки че не всички модели предлагат ефективна защита), с която се облича ловното куче, за да не бъде наранено или убито от диви свине по време на лов.

Това е сравнително нов продукт, чиято употреба се наложи едва през последните години. Проучванията сочат, че значително са намалели убийствата и сериозните наранявания от нападения на диви свине на кучета, носещи защитни жилетки.

Дивите прасета срещу ловните кучета, неносещи жилетка
Възрастното диво прасе притежава много ясно изразени и остри кучешки зъби, наричани още бивни. В случай, че глиганът се почувства застрашен, той използва бивните си за удар срещу агресора. Ловните кучета знаят какво означава да се изправиш срещу уплашен глиган. Реакция, която приема различни форми в зависимост от пола на глигана.

Мъжкият глиган се нахвърля с глава наведена надолу и след това удря нагоре и настрани, за да разкъса кучето, докато женският се хвърля срещу кучето, като държи устата си отворена и многократно го хапе, често продължавайки да наранява тялото му, дори след като го е повалила.

За какво служи защитната жилетката за куче?

Целта на защитната жилетката е да минимизира риска от смърт или сериозно нараняване на кучето след нападение от дива свиня по време на лов. Ловните кучета винаги са имали важна пазарна стойност. Те имат и сантиментална стойност за своите стопани. И точно заради това ловецът все по-силно иска да защити своя приятел с помощта на жилетката.

Трябва да се подчертае, че никоя жилетка няма способността да защити кучето на 100%. Жилетката е в състояние да защити повечето от жизненоважните зони на кучето, но това не го предпазва от възможни фатални удари. Ясно е, че пълното покритие на тялото, би застрашило мобилността на кучето и следователно представянето му. Следователно жилетката трябва да представлява най-добрият компромис между защита и мобилност. Последният показател е в тясна връзка със степента на приемане на жилетката от кучето.

Как да изберем подходяща жилетка за куче

На пазара има огромно разнообразие от защитни жилетки за кучета. Те се различават по форма, материали и техника на изработка, тегло, вид закопчаване, цвят, цена и др. Лесно е да се объркате и колебаете сред толкова голям избор.

По отношение на формата на жилетката - има жилетки, които покриват по-голямата част от тялото на кучето. Дори някои модели имат елементи, които предпазват раменете и бедрата. Но по-голямата покривност не винаги е положителен фактор. Тези части на жилетката всъщност е възможно да се закачат в растителността, което прави работата на кучето много по-трудна.

Съществената разлика между жилетките е материалът, използван за направата им, фактор, който много често е отговорен и за ценовите разлики между един и друг модел. Има жилетки, които са изработени от "нормален" плат и са подобни на обикновена (непредпазваща) жилетка с висока видимост. Има и такива, които са подплатени със съмнителни материали. Но има и модели, изработени от тъкани, използвани за производството на бронежилетки. От само себе си се разбира, че разликата е съществена.

Друг фактор, който трябва да вземете под внимание е закопчаването. Има много разновидности на откопчаване и закопчаване: велкро, цип, двоен цип, катарама и т.н.

Трябва също да решите дали жилетката да е с висока видимост, двуцветна, оранжева и др., дали да е повече или по-малко водоустойчива, лека или тежка жилетка и т.н. И така, как да се ориентирате при такова голямо разнообразие? Решението може би е да се доверите на наложени и доказали се във времето фирми, да се вслушате в мнението на тези, които са пробвали определен модел жилетка и да оставите цената за накрая.

Колко струват защитните жилетки за кучета?

Въпросът е точно в това: разликата между най-евтината и най-скъпата жилетка не оправдава разликата в качеството. Без да споменаваме имената на марките защитни жилетки за кучета, ще кажем каква е минималната и максималната цена, която сме намерили на пазара.

Жилетките за кучета варират от 190 лв. до около 595 лева. Като се вземе предвид, че една качествена жилетка има много по-голяма защитна способност от жилетка, направена от некачествени материали, и че следователно първата има много по-дълъг полезен живот от втората, се стига до извода, че често ловците избират по-скъпите жилетки.

Най-добрата защитна жилетка за кучета

Абсолютно не е лесно да изберете най-добрата защитна жилетка за кучета. Отговорът може би е абсолютно относителен. Със сигурност има, както беше споменато по-горе, много фактори, които се комбинират, за да направят една жилетка най-добрата за вашето куче.

Затова обърнете внимание на качеството на материалите и формата. Това е здрава и устойчива жилетка в жизненоважните зони, но също така лека и водоустойчива, за да позволи на кучето да следва и гони с часове, без да влошава представянето си. Също така жилетката да е лесна за закопчаване, за да избегнете ненужния стрес на кучетата. И за предпочитане - да е произведена в Италия.

Защо кучето може да отказва да носи жилетката

Много ловци са резервирани относно носенето на жилетка, защото са чували за приятели, чиито кучета са я отхвърлили. Наистина не е необичайно кучето да откаже да носи жилетка, но това не означава, че това куче отказва да носи всички модели жилетка.

За съжаление на пазара се предлагат жилетки, които покриват много голяма част от тялото на кучето. Тези модели ограничават движенията на вашия помощник, което води до отказ от носене. Кой би могъл да го обвини?

Добрата жилетка е тази, която кучето дори не усеща, че има. Има модели, които тежат само 500 гр. за 20 килограмово куче- това е еквивалентно на 80 килограмов човек, който носи само 2 кг леки, но и изключително устойчиви дрехи, защото са изработени от кевлар или кордура. Важно е жилетката да е и водоустойчива, за да не се увеличава теглото при дъжд.

Имате въпроси?

087 888 0759

Имате предложение или искате да ни пишете?

sales@lovenmagazin.bg